Fort Negen - Receptenboek

Bestel hem hier voor 22:00 uur en hij wordt dezelfde dag nog verzonden.

Natuurlijk ook te koop in de bakkerij.

Het Fort Negen-boek is het bakboek voor iedereen die niet alleen een recept wil volgen, maar ook wil begrijpen wat er in het deeg gebeurt. Met meer dan 200 recepten en variaties – van desembrood en croissants tot cruffins, patisserie, sandwiches en fermentatie – krijg je een uniek inkijkje in de wereld van een van de meest geliefde bakkerijen van Amsterdam. Dit zijn de échte recepten van Fort Negen, precies zoals ze in de bakkerij gebruikt worden, maar dan kleinere hoeveelheden.

Also available in English - please read below

De recepten zijn direct toepasbaar, de technieken helder en stap-voor-stap uitgelegd. Voor wie meer wil dan bakken alleen, biedt het boek ook verdieping: je leert niet alleen hoe je een recept maakt, maar vooral waarom het werkt. Van de fundamenten van graan en fermentatie tot de (micro)biologische en chemische processen die je deeg tot leven wekken – alles wordt helder en toegankelijk uitgelegd. Zodat je de kennis krijgt om te begrijpen, te experimenteren en je bakkersvaardigheden en gevoel te verfijnen.

Dit boek is het resultaat van jarenlange ervaring en studie van Maarten Langeslag, die op zijn reis van thuisbakker tot eigenaar van Fort Negen leerde van bakkers en experts over de hele wereld en uit boeken en wetenschappelijke artikelen. Nu samengevoegd en toegankelijk gemaakt voor thuisbakkers én professionals en ook ondersteund door videomateriaal om de technieken niet alleen te leren maar ook te zien.

Daarnaast leer je hoe je restjes slim upcyclet tot nieuwe creaties en hoe je smaakcombinaties verfijnt. Dit boek leert je niet alleen hoe je bakt, maar vooral ook waarom – hiermee breng je je gevoel voor bakken naar een hoger niveau.

Fort Negen – het bakboek verschijnt op 9 september en is nu te bestellen in de pre-sale. Zorg dat je het Fort Negen-boek als eerste in huis hebt: bestel nu in de pre-sale (Nederlands of Engels).

Fort Negen - Recipe book

Order it here before 10 PM and it will be shipped the same day.

Also available at the bakery, of course.

The Fort Negen recipe book is the ultimate baking guide for anyone who not only wants to follow recipes but also understand the science behind the dough. With over 200 recipes and variations—from sourdough bread and croissants to cruffins, pastries, sandwiches, and fermented goods—you’ll gain a unique insight into the world of one of Amsterdam’s most beloved bakeries. These are the authentic Fort Negen recipes, exactly as they’re used in the bakery, just scaled down for home baking.

The recipes are immediately practical, with techniques explained clearly and step by step. For those seeking more than just baking instructions, the book offers real depth: you’ll not only learn how to make each recipe, but also why it works. From the foundations of grains and fermentation to the (micro)biological and chemical processes that bring dough to life—everything is presented in an accessible and easy-to-understand way. This knowledge empowers you to understand, experiment, and refine your baking skills and intuition.

The book will be released on September 9th and is available for pre-order now!

On September 10, we're hosting the book launch at the bakery. Drop by from 8 AM and you’ll receive a free sample of our dried sourdough starter to kick off your sourdough journey.

This book is the result of years of experience and study by Maarten Langeslag, who learned from bakers and experts around the world, as well as from books and scientific literature. His journey from home baker to founder of Fort Negen is distilled into a book designed for both passionate home bakers and professionals. It’s also supported by video content, allowing you not only to learn the techniques but to see them in action.

In addition, you'll discover how to creatively upcycle leftovers into new creations and how to refine flavor combinations. This book teaches you not just how to bake—but why—helping you elevate your baking instinct to a whole new level.

Correcties en aanvullingen

Bij het schrijven en herschrijven van het boek is het onvermijdelijk dat er enkele foutjes in het boek sluipen. Bij elke nieuwe druk scherpen we het boek verder aan. Hier vind je enkele kleine correcties en aanvullingen op de huidige editie van ons receptenboek. Ze worden verwerkt in een volgende druk. Kom je nog andere dingen tegen, laat het vooral aan ons weten op broodhulp@fortnegen.nl

p.181 Stol:

De amandelen en rozijnen in het recept zijn verkeer geschaald en moeten als volgt zijn:

- Amandelen 25% 70 g

- Rozijnen 100% 290 g

p.275 Cannelés
Laat het beslag na het maken een nacht rusten voor je het gaat bakken.

p.183 – English muffins
Na het vormen laat je de muffins narijzen op kamertemperatuur, in een couche.
Niet au bain-marie (zoals nu vermeld staat) – anders wordt de doek te
vochtig.

p.275 – Madeleines
Gebruik 155 g roomboter, wat neerkomt op ongeveer 82 g beurre noisette
(na het bruinen).

Croissants
In de tweede druk voegen we naast de lengte en breedte van het uitrollen ook de
dikte toe. Voor alle croissantvarianten geldt: rol het gelamineerde deeg uit
tot 0,35–0,5 cm dikte.

Dank aan
iedereen die deze details heeft gespot en gedeeld. Het helpt om het boek en het
ambacht steeds scherper te maken.

  • Openingstijden Desembakkerij

    Jan Evertsenstraat 31H

    Ma - Za 8:00 - 18:00

    Zondag  8:00 - 16:00

  • Openingstijden Sandwichbar

    Jan Evertsenstraat 37H

    Wo - Zo 8:00 - 15:00